KPT:n tehtävät

Kehityspoliittinen toimikunta (KPT) on parlamentaarisesti ja yhteiskunnallisesti edustava kehityspolitiikan pysyvä neuvoa-antava elin, jonka toiminta perustuu valtioneuvoston asetukseen Kehityspoliittisesta toimikunnasta (1071/2019). KPT:n tarkoitus on kehityspolitiikan vaikuttavuuden vahvistaminen ja kehityspoliittisen vuoropuhelun edistäminen. Asetus antaa toimikunnalle viisi päätehtävää: 

  1. muodostaa puolueiden ja sidosryhmien yhteistä näkemystä kehityspolitiikan ajankohtaisista kysymyksistä 
  2. seurata ja analysoida Suomen kehityspoliittisten linjausten ja Suomen kansainvälisten sitoumusten toteutumista 
  3. edistää kestävää kehitystä tukevaa päätöksentekoa kehitysmaiden tilanteeseen vaikuttavilla politiikkalohkoilla 
  4. tehdä suosituksia valtioneuvostolle kehityspolitiikan suunnittelusta ja toimeenpanosta
  5. tehdä tunnetuksi kehityspolitiikan ajankohtaisia kysymyksiä

Toimikaudella 2024-2027 on entistä strategisemmat tavoitteet

Ulkoministeriön laatimassa KPT:n asettamiskirjeessä on nimetty toimikauden yleiset päätavoitteet seuraavasti:

  • Edistää eduskuntapuolueiden sekä sidos- ja intressiryhmien yhteistyötä ja vuoropuhelua sekä yhteisen näkemyksen muodostamista Suomen kehityspolitiikasta.
  • YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n, Pariisin ilmastosopimuksen ja muiden velvoittavien sopimusten ja kehityspolitiikkaa ohjaavien sitoumusten toimeenpanon seuranta.
  • Kehityspolitiikkaan vaikuttavien hallitusohjelman kirjausten toimeenpanon seuranta.
  • Kestävää kehitystä tukevan politiikkajohdonmukaisuuden edistäminen päätöksenteossa.

Tavoitteiden saavuttamiseksi toimikunta tarjoaa foorumin kehityspoliittiselle keskustelulle, tiedonvaihdolle, erilaisille kehitysyhteistyöstä tehdyille arvioinneille sekä kannanmuodostukselle. Toimikunta seuraa ja analysoi Suomen kehityspolitiikan toteutumista ja pyrkii vaikuttamaan erityisesti kehityspolitiikasta käytävään eduskuntakeskusteluun. Kehityspoliittinen toimikunta antaa lausuntoja ja suosituksia merkittävistä kehityspolitiikkaan vaikuttavista esityksistä poliittisille päätöksentekijöille sekä laajemmalle yleisölle. Lisäksi toimikunta voi asettaa asiantuntijaryhmiä ja teettää selvityksiä toimialaansa liittyvistä kysymyksistä. Toimikunta laatii kautensa alussa työohjelman (2024-2027), joka tarkentaa ja ohjaa toimikunnan työtä.

 

KPT:n strategia määrittää työn painopisteet

KPT:n strategian (2024-2030) päätavoitteena on toimikunnan työn vaikuttavuuden lisääminen nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Strategia määrittelee toimikunnan asetusta tarkentavia tavoitealueita, joiden tarkoitus on lisätä KPT:n toiminnan pitkäjänteisyyttä ja vaikuttavuutta sekä kehityspolitiikan painoarvoa. Näitä tavoitealueita on kolme ja ne perustuvat KPT:n asetuksen ja asettamispäätöksen määrittelemään toimikunnan tarkoitukseen ja tehtäviin. Ensimmäinen alue liittyy toimikuntamme työn merkittävyyden ja vaikuttavuuden lisäämiseen. Se luo pohjaa onnistumiselle myös muissa tavoitealueissa. Toinen alue keskittyy kehityspolitiikan integroimiseen Suomen ulkopolitiikkaan ja taloudellisiin ulkosuhteisiin ja globaalin kestävän kehityksen edistämiseen. Kolmannen alueen keskiössä ovat kehityspolitiikan pitkäjänteisyys, tuloksellisuus ja resurssit. Strategian ohjaamana toimikunta laatii nelivuotiselle toimikaudelle työohjelman, jossa toimikunnan työlle asetetaan tavoitteet ja konkreettiset toimet. Näistä tarkemmin KPT:n työohjelmassa.